Bymiljøetaten etablerer en midlertidig lagringsplass for snø fra Bergen sentrum på Sukkerhusbryggen denne vintersesongen. Snømottaket vil fra januar til 1. mai derfor beslaglegge deler av området på bryggen.
Snømottaket er et prøveprosjekt denne vintersesongen. Det ble satt opp mandag 6. januar, og tatt i bruk fra 7. januar.
– Vi skal gjøre en rekke målinger underveis, blant annet av støy, smeltevann og snømengde, slik at vi kan høste erfaring til vi skal finne og planlegge en permanent løsning, forklarer Kirsti Isdal, miljøjurist i Bymiljøetaten.
Hva er et snømottak?
Når det kommer store snømengder kan det oppstå behov for å kjøre vekk snø fra enkelte areal i byen. Dette vil typisk være trafikkareal, sentrumsareal og andre areal med smale gater. Snøen fjernes da fra disse områdene og lagres på snømottaket på Sukkerhusbryggen.
– Så store snømengder som vi har nå, er uvanlig for Bergen. Det blir store brøytekanter langs fortauene, og det er generelt utfordrende å holde fortauene fremkommelige. Vi har god kontroll på bilveiene, så nå vil hovedfokuset være på fortauene. Det er begrenset med snø vi får plass til på mottaket på Nøstet, men vi vil kjøre bort så mye vi klarer når det er klart, forteller Johanne Jensen Vikeså, seksjonsleder for veidrift i Bymiljøetaten.
På snømottaket vil snøsmeltingen foregå naturlig, men under kontrollerte former for å hindre spredning av søppel og forurensing. Hvor mye snømottaket faktisk bli benyttet gjennom hele vintersesongen, er imidlertid vanskelig å si noe om på forhånd.
– Dette avhenger av hvor mye snø som kommer. I Bergen er det stor variasjon i snømengde, og i snøfattige vintre kan snøen bli liggende i brøytekanten uten bortkjøring. Den smelter da naturlig i mildvær med avrenning til overvannssystemet, forklarer Isdal.
Renseløsning skal hindre forurensning
Det er en rekke hensyn som må tas i forbindelse med etablering av snømottak, blant annet at smeltevannet gjennomgår en viss rensing, søppel holdes tilbake og at salt smeltevann ikke renner ut i ferskvann og vassdrag. Bymiljøetaten har derfor gjort en miljørisikovurdering av etablering av det midlertidige snømottaket på Sukkerhusbryggen.
– Vi har kommet frem til at det ikke vil føre til nevneverdig skade eller ulempe for miljøet. Ved å etablere mottaket på bryggen ved sjøen, vil salt smeltevann renne ut til salt sjø gjennom en renseløsning. Renseløsningen vil holde tilbake søppel, mikroplast og partikler av en viss størrelse, samt miljøgifter festet på disse. Vi vil ta prøver av snøen og smeltevannet underveis for å undersøke effektiviteten av den, forklarer Isdal.
Inngjerding, sikkerhet og ferdsel
Selve snømottaket vil gjerdes inn med anleggsgjerder og jersey-steiner for å sikre området, og hindre at uvedkommende kommer seg inn. Det er fortsatt mulig å bevege seg rundt mottaket, og gjerdene skal ikke hindre ferdselen mot kaiområdet eller mot Nøsteboden. Det skal være mulig å komme til kaien med utrykningskjøretøy, og det skal tas hensyn til myke trafikanter i området.
Drift og støy
Under avlessing og eventuell pakking av snømasse vil det kunne bli noe støy fra anleggsmaskiner. Slikt arbeid er imidlertid kortvarig, og skal ikke foregå mellom klokken 22.00–07.00. Støyen skal ikke overskride grenser for bygge- og anleggsstøy, og det vil gjennomføres støymålinger underveis.
Nye retningslinjer fra Miljødirektoratet
I 2021 kom det nye retningslinjer fra Miljødirektoratet og Statsforvalteren for håndtering av brøytesnø. Retningslinjene innebærer at det ikke lenger kan tippes brøytesnø direkte i sjøen, som følge av at brøytesnø kan inneholde søppel, partikler og miljøgifter. Bymiljøetaten har derfor planlagt for et test-snødeponi for snø fra kommunale veier på Sukkerhusbryggen i flere sesonger, men først i år ser det ut til at det kommer tilstrekkelig mengder med snø i Bergen til at man får testet løsningen.