Våren 2023 ble havnespy oppdaget på Askøy og i Fensfjorden. DNA-spor ble også funnet i Vågen, uten at det ble bekreftet funn av etablerte kolonier i Bergen Havn. Det var imidlertid behov for nærmere undersøkelser, og på oppdrag for Bergen kommune kartla Havforskningsinstituttet utvalgte kaier og småbåthavner i kommunen for havnespy gjennom sommeren og høsten 2023.
Ingen funn av havnespy, men fortsatt positive DNA-prøver
Kartleggingen er den mest omfattende som har blitt uført i Norge. Undersøkelsen hadde et tett stasjonsnett og brukte en kombinasjon av metodene miljø-DNA og visuell kartlegging.
Visuell kartlegging fant ikke havnespy på noen av lokalitetene som ble undersøkt. Det var imidlertid positive miljø-DNA prøver flere steder.
– Det er flere mulige årsaker til en positiv miljø-DNA prøve. Det kan være små kolonier som enda ikke har latt seg oppdage ved filming, eller det kan være havnespylarver i vannet. Det er også en mulighet for falske DNA-prøver, forklarer Kristin Madsen Klokkeide, seksjonsleder for natur- og miljøforvaltning i Bymiljøetaten.
– Havforskningsinstituttet vurderer det likevel som sikkert at havnespy ikke har etablert seg med store kolonier og tette matter på de undersøkte lokalitetene, utdyper Klokkeide.
Anbefaler nye undersøkelser i 2024
Havforskningsinstituttet anbefaler at kaier og båthavner som hadde positive og usikre prøver følges opp i 2024. Dette fordi eventuelle kolonier som er små og ikke har blitt fanget opp i år, er forventet å vokse seg store til sommeren. I tillegg til dette anbefaler Havforskningsinstituttet at særlig utsatte kaier følges opp med kartlegging, altså kaier med mye trafikk hvor det kommer inn fartøy fra områder med havnespy. Dette gjelder spesielt kaier i sentrum.
– Bymiljøetaten vil sende rapporten sammen med våre anbefalinger for videre oppfølging til byrådsavdeling for byutvikling, sier Klokkeide.
Båtførere må fortsatt være på vakt for havnespy
Alle har ansvar for å bidra til å hindre spredning av fremmede arter. Havnespy har stort potensial for å endre marine økosystem ved at den legger seg som et teppe over stein, tare og fastsittende dyr. Miljødirektoratet ber derfor om at trafikk til og fra områder med havnespy begrenses. Du bør også unngå bruk av anker og fiskeredskaper som er i kontakt med sjøbunnen i områder med havnespy.
Havnespy kan forveksles med brødsvamp, men det er noen ulikheter å se etter. Følgende egenskaper finner man hos havnespy, men ikke hos brødsvamp:
- små stjerneformede åpninger
- glatt, litt ru overflate
- årenett
Les mer om havnespy
- Den omtalte rapporten: Kartlegging av havnespy (Didemnum vexillum) i Bergen kommune. Havforskningsinstituttet, rapport nr. 2024-3.
- Se mer informasjon om havnespy og hva du må gjøre hvis du oppdager det på Miljødirektoratets nettsider og hos Statsforvalteren i Vestland.
- Rapporten “Havnespy – vurdering av risiko for norsk biologisk mangfold” fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) kan lastes ned her.