Mange ønsker å gjøre en forskjell i samfunnet, og samtidig ha en utfordrende og givende jobb. Akkurat nå har flere sjansen til å oppfylle brannkostabel-drømmen. Men for å få nå målet må kandidatene tilfredsstille en rekke krav og gå gjennom flere fysiske og praktiske tester.
Hva er en aspirant?
For å bli brannkonstabel har ordningen frem til nå vært at du må få deg jobb som aspirant i et brann- og redningsvesen. Når du har fått jobben starter et løp over to år hvor du får internopplæring. Opplæringen avsluttes med et åtte ukers kurs på brann- og redningsskolen, før du kan kalle deg brannkonstabel. Dette er altså en utdanning som først begynner etter at du har fått deg jobb.
I januar 2024 startet det en ny fagskoleutdanning som nå blir den nye utdanningsmodellen for brann- og redningspersonell. Inntil de første studentene er uteksaminert derfra, gjelder ordningen med aspirantopptak. Det betyr at dette aspirantopptaket sannsynligvis blir det aller siste i Bergen brannvesen, før vi skal rekruttere personell fra den nye fagskoleutdanningen.
Også en jentedrøm
Å jobbe i brannvesenet er en stor drøm for mange. En «guttedrøm» kalles det gjerne. Vi ønsker at også jenter skal se på brannyrket som en mulighet. For oss i brannvesenet er det viktig å gjenspeile mangfoldet i samfunnet, både for å ha tillit hos innbyggerne, men også for å være best mulig rustet for å løse de ulike oppgavene vi møter i vår hverdag.
Å bli brannkonstabel kan også være en «jentedrøm».