Hvordan bygge nytt og tilpasset i eksisterende småhusområder? Her får du noen gode råd fra Byarkitekten om skånsom fortetting, med utgangspunkt i flere nye prosjekter i Bergen.
Fortetting i eksisterende boligområder blir stadig mer aktuelt, både som følge av strategien om «den kompakte byen» og presset i boligmarkedet. Målet med byfortetting er å støtte opp under byens klimamål og legge til rette for en bærekraftig byutvikling. Bergen kommunes arkitektur- og byformingsstrategi vektlegger viktigheten av å bygge med utgangspunkt i stedets egenart, der bebyggelsen tilpasses omgivelsene med hensyn til både høyde og volum.
En av de største utfordringene ved fortetting i etablerte boligområder er risikoen for overutnyttelse av tomtene og bygging i en skala som bryter med områdets karakter. Dette kan føre til betydelige konsekvenser, som tap av lokalt særpreg, omfattende inngrep i opprinnelig terreng, nedbygging av grøntområder, redusert bokvalitet for naboene og store endringer i områdets gatestruktur.
Arkitektur blir til i møtet mellom sted, program og idé/konsept. Det er mange hensyn som skal tas, og det er viktig at disse veies opp mot hverandre for å oppnå en best mulig helhetlig løsning.
I planleggingsprosessen er det derfor viktig å undersøke:
Under følger noen gode råd til deg som skal bygge eller utvikle tomter i eksisterende boligmiljøer.
Det er viktig å identifisere utfordringene ved små fortettingsprosjekter tidlig i prosessen. Dette omfatter blant annet mange ulike myndighetskrav som må oppfylles og gode kreative løsninger som skal finnes. Det er derfor viktig å velge de best mulige arkitekter og rådgivere med erfaring fra lignende prosesser. Disse kan da hjelpe med å: