PM+ hjelper som mottar kursbevis
PM+ hjelper som mottar kursbevis
Bilde: Aleksander Bergli

Hva er PM+?

PM+ er en manualbasert seks ukers lav-terskel intervensjon som har som mål å øke brukerens problemløsningsevne og autonomi.

Om PM+

Forskning viser at mennesker med fluktbakgrunn ofte opplever psykiske helseplager på grunn av utfordringer før, under og etter flukten. Disse helseproblemene kan også påvirke deres progresjon i introduksjonsprogrammet. Samtidig kan denne gruppen møte flere hindringer når de skal benytte seg av eksisterende hjelpetilbud i kommunen og spesialisthelsetjenesten, særlig på grunn av språk- og kulturbarrierer. Erfaringer fra Norge og andre land viser at det kan være fordelaktig å engasjere personer med samme kulturelle og migrasjonserfaringer, men med lengre botid i landet, for å fremme helse og tillit til helsetjenester.

Intervensjonen Program Management Plus (PM+), utviklet av Verdens helseorganisasjon, benytter kompetansen til hjelpere med migrantbakgrunn til å støtte andre migranter under veiledning av faglærte veiledere. PM+ er rettet mot voksne i belastende livssituasjoner og ledes av opplærte “PM+ hjelpere” med samme kulturelle bakgrunn som brukergruppen. Programmet har blitt utprøvd i Hellas, Nederland og Tyskland. Senter for Migrasjonshelse (SEMI) i Bergen kommune har siden 2020 arbeidet med å tilpasse og implementere PM+ i Norge.

Derfor fokuserer PM+ på migranters egne ressurser som tilbydere av tilgjengelig, kulturelt tilpasset og personlig psykososial omsorg for andre migranter. Programmet er en manualbasert seksukers lavterskel intervensjon som har som mål å øke deltakernes problemløsningsevne og autonomi.

PM+ og SEMI

"PM+ i norsk kontekst" er et brukerdrevet program gjennomført i tett samarbeid med Universitetet i Bergen (UiB). Programmet bygger på velprøvde kognitive atferdsterapeutiske prinsipper og består av en forhåndskartlegging, fem møter og en avsluttende kartlegging.

Kompetansen om PM+ er opparbeidet gjennom flere prosjekter (PEIL, PEIL II, PEIL III, PEIL FORSK), finansiert av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) og Norges Forskningsråd (NFR). PEIL FORSK er det siste prosjektet, i samarbeid med UiB og Fredrikstad kommune, og strekker seg til 2027.

SEMI tilbyr PM+ på: Arabisk, Swahili, Kinyarwanda, Tyrkisk, Ukrainsk, Russisk, Engelsk, Norsk.

Ved spørsmål om prosjektet eller metoden kan du ta kontakt med SEMI: migrasjonshelse@bergen.kommune.no / 55 56 58 15