Bildet illustrer to personer som sitter og jobber.
Bilde: Aleksander Bergli

SEMIs arbeid i 2023

I 2023 har SEMI behandlet mange ukrainske flyktninger, med en betydelig økning i pasientkontakter og spesialiserte tjenester innen psykisk helse og koordinerte helsetjenester.

Senter for migrasjonshelse i 2023

Senter for Migrasjonshelse (SEMI) er et kompetansesenter som tilbyr helsetjenester til asylsøkere, flyktninger og deres familier. SEMI består av et tverrfaglig team med helsesykepleiere, leger, psykologer, og andre fagpersoner, og har som mål å identifisere behandlingsbehov tidlig, tilby forebyggende behandling og samarbeide med andre kommunale tjenester for å sikre best mulig helse for målgruppen.

Asylsøkere, flyktninger og familiegjenforente har lovfestet rett på den samme helsehjelpen som den øvrige befolkningen i Norge, men barrierer og utfordringer knyttet til blant annet språk, kultur og sykdomsbilde gjør at det ordinære tjenesteapparatet ofte ikke er nok tilgjengelig og tilrettelagt for målgruppen. Målgruppen har ofte behov for økt helsekompetanse og tilrettelagte tilbud for at de kan benytte seg av helsesystemet i et nytt land og for å forebygge utfordringer som kan påvirke deres deltakelse i introduksjonsprogram.

SEMI har i 2023, som i 2022, i stor grad arbeidet med å gi helsetjenester til Ukrainske flyktninger. Det er i løpet av det 2023 kommet nærmere 6 000 asylsøkere til Bergen. En betydelig andel av disse har hatt helseutfordringer som SEMI har fulgt opp. Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) anmodet Bergen kommune om å bosette 1200 flyktninger i 2023. Bergen kommune bosatte 1117 flyktninger. Det er flere enn kommunen har bosatt noen gang tidligere, og en økning på 43,6 prosent fra 2022. SEMI har tilbudt helseundersøkelse til disse og tilbudt helseoppfølging for personer i introduksjonsprogrammet for flyktninger.

Tidlig screening og Kartlegging

I 2023 ble det gjennomført overkant av 3400 helseundersøkelser hos helsesykepleier/sykepleier med oppfølgingskonsultasjoner. Det ble også gjennomført 3207 legetimer. En stor økning i antallet eldre og alvorlig syke flyktninger har krevd mer tid for hver helseundersøkelse og legetime, og det har vært et større behov for å koordinere tjenester etterfølgende. Vi har hatt et tett samarbeid med asylmottakene, samt med de kommunale tjenestene og spesialisthelsetjenesten. Data viser at i løpet av 2023 hadde SEMI 40 788 registrerte pasientkontakter i EPJ, dvs. legekonsultasjon, helsekartlegging, tilbakemeldinger fra spesialister og annet pasientrelatert arbeid. Dette er en 60 % økning sammenlignet med 2022 (25 435 kontakttyper i EPJ). Hver registrert pasient resulterer i minst 18 kontakttyper, det vil si alt fra legetime, henvisning til spesialist, blodprøvesvar, helsekartlegging, og annet pasientrelatert arbeid. 

Psykisk helse

Psykisk helseteam ved SEMI tilbyr kartlegging og noe stabiliserende oppfølging (1-5 samtaler) til personer i målgruppen med psykiske helseutfordringer. Dette inkluderer kartlegging av symptomer og støtte for negative reaksjoner på opplevelser fra krig, flukt eller migrasjonsprosess. Flere i målgruppen har kraftige krisereaksjoner forbundet med det de har opplevd før de dro, samt den pågående krigen i hjemlandet. Mange har tilleggsvansker, som annen somatisk sykdom, avklarte psykiske lidelser, eller utfordringer i familiesituasjonen. Henvendelser til psykisk helseteam kommer hovedsakelig fra behov som er avdekket gjennom helsekartlegging på SEMI, men en del henvendelser kommer fra introduksjonsprogrammet og andre kommunale tjenester, spesialisthelsetjenesten, mottak eller frivillige organisasjoner. Omtrent 165 pasienter fikk tilbud om individuelle samtaler i psykisk helseteam i løpet av 2023.

Psykisk helseteam har opprettet ulike gruppetilbud basert på de ulike behovene hos flyktningene i løpet av 2023. Gruppetilbudene inkluderer flere stressmestringskurs, en støttegruppe for foreldre i mottak med barn som har en autisme diagnose (ukrainsk), samt Problem Management Plus-grupper (PM+) på arabisk og ukrainsk.

Prosjekter og kompetansesenter

SEMI, som er et kompetansesenter innenfor flyktningehelse, utvikler helseprosjekter basert på senterets erfaringer og kunnskap på feltet, opparbeidet gjennom mange år. SEMI deler sin kompetanse og erfaring med relevante organisasjoner og fagpersoner, samtidig som de søker å adressere de særegne utfordringene som flyktninger møter. Noen av disse prosjektene setter søkelys på å løse lavterskel psykologiske utfordringer knyttet til flyktninger, mens andre er rettet mot kompetanseutvikling og spredning av senterets kompetanse. SEMI er opptatt av å understreke viktigheten av å organisere og utforme tjenestene ut fra et bruker- og mestringsperspektiv, der tjenester og tjenestenivåer samarbeider for å gi helhetlig og koordinerte helsetjenester. Ved å samarbeide med forskningsorganisasjoner effektiviserer SEMI sine erfaringer og sin kompetanse, noe som gir kapasitet til forskningsbasert arbeid for å forbedre helsetjenestene for å møte flyktningenes unike behov.

Organisering av SEMI i 2023

Størrelsen på avdelingen og arbeidsmengden førte til i 2023 at for å få en håndterlig organisering ble avdelingen delt opp i fire undergrupper:

- Faggruppe for screening og mottak

- Faggruppe for kartlegging og oppfølging

- Faggruppe for koordinering og psykisk helse

- Faggruppe for administrasjon og prosjekt

Bildet illustrerer organisasjonen SEMI for 2023
Bilde: Egil Kaberuka-Nielsen

 

Ved spørsmål om vårt arbeid eller ønske om samarbeid kan SEMI kontaktes via e-post eller telefon. 55565815 / migrasjonshelse@bergen.kommune.no