Pressemelding

Nr. 30/22
Bergen, 30. juni 2022

Bergen blir de første utenfor Osloregionen som blir med på samarbeidet med de mest klima-ambisiøse aktørene i byggebransjen.

Bergen kommune skal inngå en samarbeidsavtale med FutureBuilt, etter å ha fått tilsagn på 5,5 millioner kroner i Klimasats-midler fra Miljødirektoratet. 

– Bergen jobber hardt for å kutte klimagassutslipp, og har tydelige ambisjoner for arkitektur. Vi ønsker raskere saksbehandling for utbyggere som prioriterer god arkitektur, klima og miljø, for å få en by som er grønnere og trivelig for alle, sier Thor Haakon Bakke, byråd for klima, miljø og byutvikling. 

– FutureBuilt krysser av alle disse boksene, og derfor er jeg veldig glad for at Bergen kommune blir med på samarbeidet, sier Bakke. 

Skal minst halvere utslippene 

FutureBuilt er et innovasjonsprogram og utstillingsvindu for de mest ambisiøse aktørene i byggenæringen. Målet er å realisere forbildeprosjekter som overoppfyller FNs bærekraftmål og Parismålene, og alltid kutter klimagassutslipp med minst 50 prosent i forhold til vanlig praksis. 

Dette får en til ved å gi god veiledning og smidig saksbehandling til utbyggerne, samtidig som de må yte noe ekstra i form av for eksempel klimagunstige materialvalg. 

– Det viktigste er at vi får frem nye, klimavennlige og fremtidsrettede byggeprosjekter som blir forbilder for flere, og som er bra for klima, natur og mennesker. Jeg håper og tror FutureBuilt vil bidra til dette, sier Bakke. 

Dette er noen mulige byggeprosjekter 

FutureBuilt-programmet er eid av fem kommuner i Osloregionen. Siden 2010 er 69 forbildeprosjekter blitt realisert, blant dem det nye Munch-museet i Oslo, bygget med lavkarbon-betong og kledd med resirkulert aluminium, og Marienlyst skole i Drammen, som ble Norges første passivhusskole. 

– Vi ser at mange av disse prosjektene har vært vellykkede. Samtidig har Bergen lang og god tradisjon for gjenbruk av bygningsmassen. Det har vi sett for eksempel med rehabiliteringen av flere offentlige bygg. Bergen kommune jobber også mye med sosial bærekraft i boligsektoren, og spesielt her tror jeg våre fagfolk har mye å bidra med til resten av FutureBuilt, sier Bakke.  

I forbindelse med Klimasats-søknaden har Bergen kommune skissert fem mulige byggeprosjekter som kan bli del av FutureBuilt. Blant disse er planene om å få bygget rundt 375 nye boenheter i Grønneviken, der det skal legges vekt på nye typer deleløsninger og alternative boformer. I Grønneviken ligger også betongstøperiet bygget av krigsfanger under annen verdenskrig, med en unik konstruksjon som ikke finnes andre steder i Bergen. Kommunen utreder muligheten for å etablere både barnehage og fellesarealer i det vernede bygget.  

For Bergens del vil FutureBuilt i første omgang dreie seg om et treårig samarbeidsprosjekt. 

Nå skal kommunen bruke høsten til å rigge prosjektet, før FutureBuilt-programmet etter planen starter i Bergen i 2023. 

Byråd for klima, miljø og byutvikling, Thor Haakon Bakke, mobil 957 71 349.