Fritaksretten gjelder fritak fra aktiviteter som med rimelige grunn kan oppleves som utøving av annen religion eller tilslutning til et annet livssyn. Det samme gjelder dersom aktiviteten oppleves som støtende eller krenkende. Formuleringen “støtende eller krenkende” sikter til aktiviteter som kan være uakseptable ut fra den kulturelle bakgrunnen til eleven, eller fordi aktiviteten blir opplevd som et brudd på etiske regler i religionen eller livssynet til eleven.
Foreldre må sende en skriftlig melding til skolen om hvilke aktiviteter de ønsker at barnet skal ha fritak for. Elever over 15 år kan selv gi skriftlig beskjed til skolen uten samtykke fra foreldrene.
Det er ikke nødvendig å oppgi grunn når du ber om fritak.
Fritaket gjelder ikke kompetansemål i læreplanen i fagene, og da heller ikke i KRLE (kristendom, religion, livssyn og etikk). All opplæring skal være samlende slik at elevene så langt det er mulig kan delta i en felles opplæring, med tilpasning av opplæringen slik at fritak ikke trengst. Opplæringen skal heller ikke være forkynnende, noe som innebærer at opplæringen ikke skal gi rom for religionsutøvelse. Skolen skal legge til rette for at eleven får annen undervisning innenfor læreplanen. Elever som blir fritatt får dermed samme kunnskap som medelevene, men på en annen måte.
Fritaksretten gjelder alle fag. Skolen skal årlig informere elevene og foreldrene om reglene for fritak og innholdet i opplæringen.