Det er elevenes egen opplevelse av hvordan de har det på skolen som er avgjørende. Et trygt og godt skolemiljø innebærer blant annet at elevene ikke skal bli syke eller komme til skade, og at de skal oppleve at skolen er et trygt og godt sted å være.
Skolene skal ha nulltoleranse mot mobbing, vold, diskriminering, trakassering, men også for mindre alvorlige krenkelser. Alle som jobber på skolen skal følge med på at elevene har det bra, og gripe inn dersom en elev blir utsatt for krenkende handlinger. Hvis en voksen på skolen har mistanke om at en elev blir mobbet, plaget, eller på andre måter ikke har det bra, skal hun eller han alltid gi beskjed til rektor.
Rektor har ansvar for at saken blir undersøkt. Skolen skal deretter lage en plan med tiltak de skal sette inn for at eleven får det trygt og godt på skolen igjen. Dette blir kalt for skolens aktivitetsplikt. Aktivitetsplikten gjelder også hvis elevene opplever noe på fritiden som gjør at de ikke har det trygt på skolen.
Hvis en elev opplever å bli mobbet eller krenket av en lærer eller andre som jobber på skolen, har skolen et ekstra ansvar for å følge opp saken. Rektor skal da varsle skoleeier, som er Bergen kommune ved Byrådsavdeling for barnehage, skole og idrett.
Det fysiske miljøet
Det fysiske miljøet skal være i samsvar med de faglige normene som til enhver tid er anbefalt fra fagmyndighetene. Normene stiller blant annet krav til temperatur, luftkvalitet og lyd- og lysforhold.
Oppstår det avvik fra disse, må skolen dokumentere at det fysiske miljøet likevel er tilfredsstillende for helsen, trivselen og læringen til elevene.
Elevene har rett til en arbeidsplass som er tilpasset den enkelte elevs behov. Skolen skal være innredet slik at det blir tatt hensyn til elever med funksjonshemming.
Skolemiljøutvalget, samarbeidsutvalget, elevrådet og foreldrerådet skal være involverte i skolens systematiske arbeid med skolemiljøet, og har uttalerett og forslagsrett i alle saker som er viktige for skolemiljøet. De skal bli holdt løpende orientert om forhold som har vesentlig betydning for skolemiljøet. Reglene gjelder også for SFO.
Skolemiljøutvalg
Alle skoler har plikt til å ha et skolemiljøutvalg. Elever og foreldre skal være i flertall i utvalget. Utvalget skal gi råd til skolen i arbeidet med skolemiljøet, men har ikke rett til å gjøre bindende vedtak. Skolemiljøutvalget kan også be skolen om å sette inn tiltak for å bedre det fysiske og det psykososiale miljøet på skolen.