Det er elevens egen opplevelse av skolemiljøet som er avgjørende for om eleven har et trygt og godt skolemiljø. Skolen skal ikke avvise eller ta for lett på en elevs opplevelse av utrygghet eller mistrivsel på skolen. Dersom et barn ikke har det bra, har det rett til å få hjelp. Elever og foresatte trenger å vite hvor de skal kunne henvende seg for å få hjelp og støtte, og hva de kan forvente og kreve av skolen når de melder fra om mobbing.
Alle som jobber med barn har plikt til å følge med, gripe inn og varsle hvis de får mistanke om eller kjennskap til at et barn ikke har det trygt og godt.
Foresatte og ansatte skal sammen finne ut hva bekymringen består av, og ansatte vil lytte til bekymringen, undersøke og vurdere tiltak.
Når skal du melde fra?
Mange foreldre er usikre på når det er riktig å melde fra. Det trenger ikke å være direkte mobbing og du behøver heller ikke å ha "bevis". Det holder at barnet ditt ikke har det bra. Det er barnets egen opplevelse som teller.
Hvordan melder du fra
Du kan melde fra muntlig ved å snakke med lærere, ansatte på SFO og rektor på skolen. Du kan også melde fra skriftlig til skolen. Uansett hvordan du velge å gjøre dette, har skolen plikt til å undersøke videre.
Skjema for å melde fra finner du nederst på siden. (krever innlogging med Min ID)
Opprette sak ved mistanke
Så snart skolen mistenker at et barn ikke har det bra - enten det er barnet selv, foresatte eller ansatte som melder fra, skal det opprettes en sak. Både barnet, foresatte og andre involverte har rett til å bli hørt.