Vold defineres som “enhver handling rettet mot en annen person, som gjennom at denne handlingen skader, smerter, skremmer eller krenker, får denne personen til å gjøre noe mot sin vilje eller slutte å gjøre noe den vil.” (Per Isdal, “Meningen med volden”, 2000)
Volden har mange ansikt og kan komme i ulike former:
materiell vold: knusing av gjenstander, ødeleggelse og kasting av ting
økonomisk vold: kontroll over andres økonomi, hindre en part å ha kontroll over sin egen økonomi, tvinge deg til å skrive under lånepapirer og lignende
seksuell vold: alle former for seksuell krenkelse
digital vold: trusler og trakassering via melding, overvåking og kontroll via mobiltelefon eller sosiale medier, stygge meldinger postet på nett
strukturell vold: en form for vold hvor sosiale strukturer eller sosiale institusjoner skader mennesker gjennom å forhindre at deres grunnleggende behov oppfylles.
vold i oppdragelsesøyemed: fysisk og psykisk avstraffelse som en del av oppdragelsen for å endre adferden til barn og unge.
latent vold: vold som “ligger i lufta”, en spesiell stemning før eller etter en voldsepisode.
Informasjon på ulike språk - information in different languages
er kopiert
I denne informasjonsbrosjyren laget av Norsk Krisesenterforbund, er informasjon om tjenesten til krisesenteret oversatt til flere språk.
Under har vi lenket inn hele brosjyren i pdf, hvor du kan bla deg frem til det språket du ønsker. Har også lagt inn brosjyren sidevis. På de fleste sidene er det to språk.
et midlertidig trygt botilbud for deg og dine barn dersom du har behov for beskyttelse
dagtilbud til deg som ikke har behov for beskyttelse
hjelp til å komme i kontakt med andre deler av hjelpeapparatet; lege, advokat, politi, NAV, barnevern og andre hjelpeinstanser
kartleggingssamtaler
støttesamtaler
råd og veiledning
oppfølging i reetableringsfasen
Krisesenteret ligger sentralt i Bergen. Vi har hemmelig adresse.
Vi er et tilbud til personer i Bergen kommune og følgende andre kommuner; Alver, Askøy, Austevoll, Austrheim, Bjørnafjorden, Gulen, Voss, Kvam, Osterøy, Samnanger, Vaksdal, Ulvik, Modalen, Masfjorden, Fedje, Øygarden og Eidfjord.
Halvparten av brukerne våre er barn og ungdom som kommer i følge med sin foresatt. Vi har derfor ansatt egne barnefaglige miljøterapeuter som har lang erfaring med å jobbe med barn som har vært utsatt for vold og /eller vitne til vold. Vi er opptatt av at barna sine rettigheter skal ivaretas og barna vil derfor få tildelt sin egen primærkontakt under oppholdet. Primærkontakten tilbyr samtaler med barna alene og/eller sammen med den foresatte. Vi tilbyr også støtte og veiledningssamtaler til de voksne som omhandler ivaretakelse av barna under oppholdet.
Videre hjelper vi i kontakten med skole, barnehage og andre instanser dersom foresatt ønsker det. Alle skolebarn som oppholder seg på krisesenteret skal ha et skoletilbud.
Vi har videre samarbeid med Røde Kors og Redd Barna som tilbyr ukentlige aktiviteter med beboerne.
På krisesenteret har vi lekerom for barna og ungdomsrom for de litt eldre, med tv og playstation. Vi har også et fint uteområde med lekeplass.
Krisesenteret gir tilbud til alle som trenger hjelp, også deg som er rusavhengig. Vi har et eget tilbud til rusavhengige. Du tar kontakt med krisesenteret på samme måte som alle andre.
Du kan dessverre ikke ta med deg kjæledyr til krisesenteret. Vi har imidlertid avtale med et par dyrepensjonat som vil ivareta din hund eller katt trygt under oppholdet. Dersom du har mindre dyr som en hamster eller kanin vil vi være behjelpelig med å finne et pensjonat til det også. Vi vil kunne dekke noen dager av oppholdet dersom du ikke har økonomi til det selv. Ved lengre opphold kan vi dessverre ikke dekke utgiftene, men dersom det er nødvendig vil vi i samarbeid med deg vurdere andre løsninger.