Ved Hjelpemiddelhuset i Bergen kommune kan du låne hjelpemidler som bidrar til at du kan mestre mer av hverdagen din. Hjelpemidlene gjør personlig stell og bevegelse enklere for deg. Noen av hjelpemidlene er det Bergen kommune som låner ut, mens andre søker du om via NAV.
Utlån av hjelpemidler er et godt tilbud til deg som trenger litt ekstra hjelp og støtte for å klare ulike daglige gjøremål på egen hånd. Du kan også ha nytte av andre tjenester som kan hjelpe deg å mestre mer av egen hverdag.
På Hjelpemiddelhuset i Kokstaddalen 43 kan du gratis låne hjelpemidler som bidrar til at du kan mestre mer av hverdagen din.
Toalettforhøyer
Dette er et hjelpemiddel som gjør det enklere for deg å sette deg ned og reise deg opp igjen fra toalettet. En toalettforhøyer kan være nyttig dersom du føler at toalettet ditt er for lavt. Det kan også være fornuftig dersom du er utrygg og redd for å falle, siden hjelpemiddelet har armlener du kan støtte deg til når du går på toalettet. Kommunen tilbyr ulike former for toalettforhøyere. Én versjon er fastmontert, og denne kommer i tre forskjellige høyder. I tillegg har vi en frittstående variant i stativ på fire bein, der vi kan justere høyden etter ditt behov.
Dusjkrakk og stol
Det blir vått i dusjen, og dette øker fallrisikoen. En dusjkrakk eller -stol kan derfor være viktig for å unngå fall på badet, og spesielt dersom du har utfordringer med balansen. Hjelpemiddelet er også nyttig for deg som sliter med å stå oppreist over lengre tid, og derfor har behov for noe å sitte på i dusjen. Forskjellen på dusjkrakk og dusjstol er at stolen har ryggstøtte og armlene.
Toalettstol
En toalettstol er et hjelpemiddel for deg som har behov for en kortere vei til å gå på do om natten. Denne er blant annet nyttig for mange som er nyopererte. Toalettstolen blir gjerne plassert ved siden av sengen. Den har en bøtte med håndtak, slik at du enkelt kan tømme urin og avføring i toalettet neste dag.
Badekarbrett
Kommunen anbefaler dusj fremfor badekar til seniorer. Har du imidlertid et badekar og begynner å bli ustø til beins, kan du låne et badekarbrett. Dette legger du på tvers av badekaret slik at du sitter trygt når du skal vaske deg.
Dette hjelpemiddelet er kun tilgjengelig for utlån i inntil tre måneder
Rullator (også med underarmsstøtte)
Rullator er et hjelpemiddel for deg som er ustø til beins og trenger ekstra støtte i hverdagen. Mange starter gjerne med en innendørsrullator. Ved behov kan du i tillegg låne en utendørsrullator dersom du ikke føler deg trygg med turstaver lengre. Denne rullatoren er mer stabil og fungerer både på grus og lette skogsveier.
Andre hjelpemidler
Hjelpemiddelhuset har i tillegg et utvalg av andre hjelpemidler til utlån for en periode på inntil tre måneder.
Hjelpemiddelhuset kan i tillegg til hjelpemidlene som er beskrevet ovenfor, anbefale andre typer hjelpemidler som du må kjøpe selv. Dette kan være alt fra krykker og gripetang, til strømpeav- og påtrekker og brødkniv med spesialhåndtak.
Vurderer behovet ditt
Når du kontakter Hjelpemiddelhuset vurderer en ergoterapeut i samarbeid med deg, om du har varig eller midlertidig behov for ulike hjelpemidler. Du eller dine pårørende får veiledning i bruk av hjelpemiddelet, og får det med hjem etter konsultasjonen.
Det er to ulike former for utlån av hjelpemidler. Ved kortvarig behov, kan du låne i tre måneder. Er behovet langvarig, vil Hjelpemiddelhuset hente inn fullmakt og bestille hjelpemidler til deg hos NAV. Les mer om dette her
Bestill time
Du må ha timeavtale for å hente ut hjelpemidler. Du kan bestille time på forhånd ved å ringe 53 03 48 80 mandag til fredag klokken 09.00 til 11.00 og 13.00 til 15.00.
Pårørende kan komme på vegne av deg. De må ta med personalia (fullt navn og fødselsdato) til den som skal bruke hjelpemiddelet.
Om du trenger hjelpemidler for en kortere periode (inntil tre måneder) kan du også henvende deg til de som du allerede mottar helsetjenester fra i kommunen, eller sykehusavdelingen du er innlagt ved. Da kan de bestille hjelpemidler for deg.
Dersom du har behov for andre hjelpemidler enn det Hjelpemiddelhuset låner ut, må du ta kontakt med kommunens øvrige tjenester. Se oversikt nedenfor.
Flere av de kommunale tjenestene kan kartlegge behovet ditt for hjelpemidler, hjelpe med søknad til NAV og tilby oppfølging i bruk av hjelpemiddel. Montering og eventuell reparasjon av hjelpemiddel utføres vanligvis av kommunen eller NAV Hjelpemiddelsentralen. Når det ikke lenger er behov for hjelpemiddelet, skal det returneres.
Her kan du ta kontakt for å få hjelp til funksjonsvurdering og søknad om hjelpemidler:
Ønsker du å returnere hjelpemidler kan du gjøre dette ved Hjelpemiddelhuset port 3, Kokstaddalen 43, mandag til fredag fra kl. 08:00 til kl. 15:00. Det er ikke nødvendig med timeavtale. Dette gjelder alle hjelpemidler.
Eventuelt kan du kontakte Hjelpemiddelhuset for bistand til henting.
Kommunen og Hjelpemiddelhuset behandler forespørsler om hjelpemidler fortløpende. Du vil etter avtale kunne hente hjelpemiddelet, eller få hjelpemiddelet levert av kommunen, i løpet av få dager.
Ved søknad til NAV, finner du informasjon om behandlingstid på nav.no
Dette er en lovpålagt tjeneste. Se Folketrygdloven kap. 10, Helse- og omsorgstjenesteloven § 3-1 og § 3-2 og Forskrift om habilitering og rehabilitering § 9 og § 22.