Bilde av bakterien Chlamydia trachomatis, som forårsaker klamydia.

Her finner du informasjon om den seksuelt overførbare sykdommen klamydia, hvor du kan teste deg og hvordan du kan få behandling. 

Hva er klamydiainfeksjon?

Den seksuelt overførbare sykdommen klamydia skyldes infeksjon med bakterien chlamydia trachomatis. Denne bakterien smitter ved direkte slimhinnekontakt og setter igang en betennelsesprosess i urinrøret på menn, i urinrøret og /eller i livmorhalsen på kvinner. Klamydia kan også smitte til hals og anus.

Hvordan smitter klamydia?

Klamydia smitter ved direkte slimhinnnekontakt. Du kan bli smittet ved vaginalt samleie, men du trenger ikke å gjennomføre samleie for å bli smittet, det er nok at kjønnsorganene er i kontakt med hverandre. En har også sett at klamydia kan smitte ved oral og analsex. Klamydia kan ikke smitte ved toalettbesøk. Kondom brukt under hele den seksuelle akten verner mot smitte. Kondomer får du gratis blant annet på Helsestasjon for ungdom og studenter, Poliklinikk for seksuelt overførbare infeksjoner og via internett: www.gratiskondomer.no.

Se også: Klamydia på helsenorge.no.

Hvordan kan jeg merke at jeg er smittet?

De fleste merker ingenting, og har såkalt ”asymptomatisk” klamydiainfeksjon. Dette gjelder både kvinner og menn. Menn kan også få lette symptomer i form av litt svie eller ”kløe” i urinrøret og/eller litt utflod. Disse symptomene kan være forbigående. Kvinner kan få litt øket utflod, blødning etter samleie og/eller litt svie ved vannlating.

Plagene starter gjerne 2-3 uker etter at man er smittet.

Er klamydiainfeksjon farlig?

Lokal infeksjon i urinrøret eller på livmorhalsen er ikke farlig. Bakterien kan spre seg til livmor og eggleder på kvinner og gi en infeksjon i bekkenet. Etter en slik infeksjon kan en ha vansker med å bli gravid. Menn kan få bitestikkelbetennelse som er svært smertefullt. Det er usikkert om gjennomgått klamydiainfeksjon har innvirkning på menn sin befruktningsevne. Dersom klamydiainfeksjon blir oppdaget og behandlet tidlig, unngår en komplikasjoner.

Kilde: Brosjyre utgitt av Helse-Bergen 2010 : "Klamydia- til deg som vil vite mer om genital klamydiainfeksjon" , Rutine for prøvetaking, utgitt av Helse-Bergen 2010

Det finnes en rekke steder å teste seg for klamydia i Bergen. Dersom du bor et annet sted enn i Bergen, kan du henvende deg til fastlegen din. 

Du kan velge mellom helsestasjoner, skolehelsetjeneste i videregående skole.  på poliklinikk og fastlege. Under kan du lese om de ulike teststedene. Ansatte ved alle teststedene har taushetsplikt.

Du som er over 25 år kan teste deg på poliklinikk og hos fastlege

Helsestasjon for ungdom og studenter

Hvem kan teste seg? Unge i alderen 13-25 år kan teste seg i skolehelsetjenesten på skolen eller på helsestasjon for ungdom i Bergen.

 

Hva koster det?
Gratis

Kan jeg bestille time?
Nei, her er kølappsystem.

Når og hvor kan jeg teste meg?
Det er helsestasjon for ungdom i enkelte bydeler. Disse har ulike åpningstider: 

Helse Bergen - kan du møte opp og bli testet ved SOI-poliklinikken

Skolehelsetjenesten i videregående skoler i Bergen

Hvem kan teste seg?
Alle som er registrert som elev på skolen.

Hva koster det?
Gratis

Kan jeg bestille time?
Du kan oppsøke helsesykepleier (helsesøster) på skolen i «åpen dør»-tiden. Sjekk på skolens hjemmeside når helsesykepleier er tilstede, ev. hvilket mobilnummer du kan oppnå kontakt med helsesykepleier.

Når og hvor kan jeg teste meg?
Du kan teste deg på skolen hvor du er registrert. Resultatet på prøven vil bli tilsendt direkte til helsesykepleier på den skolen du har testet deg.

Poliklinikk for seksuelt overførbare infeksjoner 

Hvem kan teste seg? 
Alle

Hva koster det? 
Det er gratis dersom du mistenker at du har en seksuelt overførbar infeksjon (i praksis gjelder dette alle som kommer til poliklinikken første gangen).

Kan jeg bestille time? 
Nei, her er kølappsystem.

Når og hvor kan jeg teste meg? 
Pasienter tas imot kl. 08.30-14.00 alle hverdager (fredag fra kl. 09.15). Du kan trekke kølapp fra kl. 08.00. Poliklinikk for seksuelt overførbare infeksjoner ligger i 1.etasje på Hudbygget, Haukeland Universitetssjukehus. Det er egen inngang til poliklinikken. Du kan også benytte inngangen til Hudpoliklinikken og gå helt innerst i gangen.

Fastlege

Hvem kan teste seg? 
Alle

Hva koster det? 
Legetimen er gratis hvis henvendelsen din kun gjelder klamydia, og du eller legen din har mistanke om at du kan være smittet med klamydia.

Kan jeg bestille time? 
Ja. Hvis du gir beskjed om grunnen for at du ønsker en legetime kan det være at du raskere får time hos lege.

Når og hvor kan jeg teste meg? 
Ta kontakt med fastlegen din for å gjøre avtale. Hvis du er over 16 år og lurer på hvem som er fastlegen din, kan du både finne det ut og bytte fastlege her eller ved å ringe fastlegetelefonen på tlf. 810 59 500.

Det gjør ikke vondt å teste seg.

Gutter kan teste seg med en urinprøve, mens jenter kan ta en gjør det selv-test eller få utført en underlivsundersøkelse.

 

Klamydia er en bakterie som lett lar seg behandle med antibiotika.

Vanligvis trenger man en ukes tablettbehandling for å bli frisk. I enkelte tilfelle kan vurderes om det er nok med en dose på to tabletter.

Ved komplisert infeksjon kan behandlingen vare i 14 dager.

Det er gratis å teste seg for klamydia.

Behandling av påvist eller mistenkt klamydiainfeksjon er gratis.

Kontroll av pasienter som har fått behandling for klamydia skal være gratis. Også smittekontakter skal ha gratis konsultasjon og behandling.