Bergen kommune har i sin kunst- og kulturpolitikk hatt en særlig satsing på kritikkfeltet. Dette er særlig tydeliggjort i kommunens Kunstplan for det profesjonelle feltet 2018-2027, der kunstkritikk og debatt fremheves som én av fem hovednøkler for å styrke kunstfeltet som helhet. Kritikkfeltet ble med denne planen betegnet som et eget kunstfelt, på lik linje med
Kritikkfeltet har dermed også fått en viktig rolle i kommunens øvrige kulturpolitiske planer. I kommunens Kunstformidlingsplan for barn og unge 2020-2025 fremheves viktigheten av at barn og unge gis mulighet til å uttrykke sin mening, motstand, og får rom til å reflektere og oppleve. Skal man ta kunstens rolle i et medborger- og dannelsesperspektiv på alvor, der kunsten er viktig for den demokratiske samtalen i et samfunn, så må barn og unge inviteres inn til å ta del i denne samtalen gjennom kritikken. Det ble i planen lagt inn tiltak om at man skulle innføre kunstkritikk som en del av programmet i Den Kulturelle Skolesekken, et tiltak som ble enda tydeligere formulert i kommunens Plan for deltagelse og mangfold i kunst og kulturfeltet 2021-2030 som et ytrings- og demokratibyggende prosjekt.
Inspirert av samarbeidet mellom Kulturtanken og Norsk kritikerlag, startet Bergen kommune opp prøveprosjektet for Den Kritiske Skolesekken i 2020. Musikk- og scenekunstkritiker Maja Sievers Skanding har på oppdrag fra Bergen kommune utviklet et undervisningsopplegg i kunstkritikk tilpasset ungdomsskoleelever i bergensskolen. Gjennom en åpen utlysning har bergensbaserte kritikere innen alle kunstfelt meldt sin interesse for å delta som utøvere i Den Kritiske Skolesekken. I tillegg til å tilby et tilpasset formidlingsopplegg innen sitt kunstfelt, ble det dannet en arbeidsgruppe for prosjektet der man kan dele erfaringer og drive intern fagutvikling.
Den Kritiske Skolesekken i Bergen er én av mange prosjekter både i Norge og internasjonalt som arbeider med kritikk for, med og av barn og unge. Anette Therese Pettersen, kritiker og stipendiat hos Kulturtanken, har opprettet en oversikt med informasjon om ulike prosjekter som kan leses på Kulturtanken sine sider her, eller lastes ned som pamflett her.