Med denne veilederen ønsker Bergen kommune å hjelpe arrangører med å planlegge og gjennomføre mer miljøvennlige arrangementer.
Med denne veilederen ønsker Bergen kommune å hjelpe arrangører med å planlegge og gjennomføre mer miljøvennlige arrangementer.
Bergen har en målsetning om å være Norges grønneste storby.
Bergen kommune ønsker alle arrangører av idretts-, kultur-, kunnskaps- og næringsarrangementer med på laget.
Arrangementer har ofte store miljøfotavtrykk knyttet til avfall, forbruk, energibruk og transport.
Med denne veilederen ønsker Bergen kommune å hjelpe arrangører med å planlegge og gjennomføre mer miljøvennlige arrangementer.
Mange miljøtiltak er enkle å gjennomføre, mens andre, som for eksempel å finne gode alternativer til plast, kan være mer krevende. For å lykkes, bør en starte planleggingen så tidlig som mulig. Da kan en spare både tid og penger og samtidig minimere miljøfotavtrykket.
Arrangementer har tradisjonelt ofte medført mye avfall og bruk av engangsartikler. Potensialet er derfor stort for effektive miljøtiltak. Nøkkelen er god planlegging. Planlegg arrangementets innkjøp og gjennomføring med fokus på å produsere så lite avfall som mulig.
Unngå unødvendige innkjøp. Tenk nøye gjennom behovet før en kjøper produkter. Dette krever noe tid og planlegging, men man får ofte igjen for strevet i ettertid fordi man genererer mindre avfall og sparer penger. Se etter miljømerkede produkter og produkter med god kvalitet og lang levetid.
Sjekkliste innkjøp:
Ved å redusere avfallsmengden sparer du både tid og penger. Avfallet man ender opp med henger nøye sammen med innkjøpene man gjør. Et godt tips er å starte planleggingen av innkjøp i god tid, og å tørre å sette krav til leverandører og sponsorer.
Det er også nødvendig å vurdere hva man serverer av mat og drikke, hvordan man lager reklamemateriell og hvilke artikler man ønsker å dele ut under arrangementet.
Arrangører er ansvarlige for behandlingen av avfall knyttet til arrangementet. Bergen kommune kan etter Forurensningsloven ikke påta seg å sørge for kildesortering eller henting av boss fra arrangementer. Derfor må arrangører selv ta ansvar for dette.
Se også kommunens avfallsveileder for arrangementer i Bergen
Sjekkliste: Utstyr, ting og tang
Sjekkliste: Servering av mat og drikke
Plast har fått mye oppmerksomhet de siste årene, og med god grunn. Plast og annet avfall som havner i naturen gir store konsekvenser for natur og dyreliv. Det meste av plasten i dagens marked er laget av olje, og denne gir store klimagassutslipp når den blir brent. Derfor bør all unødvendig plastbruk kuttes.
Dette er ikke nødvendigvis enkelt. Det kan være vanskelig å finne alternativer til plast, hvordan man enkelt kan skaffe disse, eller hvordan man kan unngå bruk av engangsartikler.
Mange ønsker å bytte ut fossil plast med bioplast. Det er viktig å huske at bioplast også er plast, men at kilden er planter eller andre fornybare ressurser. De fleste typer bioplast gjør stor skade om de havner i naturen, akkurat som fossil plast.
Bioplast medfører lavere CO2-utslipp enn fossil plast, men den kan være vanskelig å resirkulere. Vi anbefaler derfor så langt det er mulig å unngå bruk av plast.
Komposterbar bioplast kan brukes, og denne skal i teorien kunne kastes sammen med matavfallet. Sjekk med avfallsselskapet om de kan levere en løsning hvor det faktisk er mulig å kompostere bioplasten sammen med matavfallet før dere iverksetter denne løsningen. Det er ikke alle avfallsselskap som har gode løsninger for kompost av bioplast.
Om det må brukes plastprodukter, oppfordrer vi til å velge alternativer som er laget av resirkulert plastmateriale, og materiale som kan gjenvinnes etter bruk.
Det er ikke alltid så enkelt å erstatte bruken av plast, og det er ikke alltid alternativene er bedre for miljøet. Her er likevel noen tips:
God tilrettelegging for håndtering av avfall bidrar til å unngå forsøpling og holder arrangementsområdet ryddig. Dette minsker også behovet for frivillige til å rydde opp underveis og etter at arrangementet er slutt.
Ta i bruk Bergen kommunes avfallsveileder.
Transport til messer, kongresser, idretts-, frilufts- og kulturarrangementer utgjør i dag en stor del av den totale transporten som foregår på ettermiddagen og i helgene. Bergen kommune ønsker å redusere bruken av privatbiler til arrangement og utfartsområder for idrett og fysisk aktivitet. Utfordringen er å legge til rette for trygge tilkomstveier frem til arrangementet, slik at persontransporten i langt større grad kan utføres miljøvennlig (offentlig transport, gange og sykkel). Mindre persontransport med privatbiler vil gi både miljøgevinst og tryggere reiser til og fra arrangementet.
God kommunikasjon er viktig for å skape engasjement og ønsket adferd. Vær tydelig overfor ansatte, deltakere og publikum. Fortell om arrangementets miljøfokus, og oppfordre deltakerne til å bidra og være en del av løsningen. Legg til rette slik at det er enkelt å ta miljøansvar.
Bergen kommune ønsker at flere arrangementer og institusjoner/arrangementsarenaer blir miljøsertifisert/miljøgodkjent.
Ordningene som eksisterer i Norge i dag har ulike kriterier, men alle fokuserer på arrangementene skal få en helhetlig god miljøprofil.
Nettsider for godkjenning/sertifisering av grønne arrangement:
Bergen kommune vil oppfordre alle arrangører om å unngå bruk av dieselaggregater. Strømmen bør komme fra fastnett.
Dersom det ikke er nok energi på fastnettet til å drifte arrangementet, bør arrangører vurdere følgende:
Det er mange gode eksempler på miljøvennlige arrangementer. Ta en titt på eksempelvis Øya festivalens Miljøhåndbok, Norges Idrettsforbunds miljøhåndbok, BRAK – grøn festival, Norske konsertarrangører miljø og samfunnsansvar.