Jordflekk med potetplanter i rader. Blomster og bærbusk i bakgrunnen.
Parsellhagen 2024
Bilde: Vy Kim Duong

Bærekraftig utvikling

Fra jord til bord; verdien av å dyrke mat i barnehagen.

Vi har vår egen parsellhage like ved barnehagen, som vi kan dyrke frem spiselige vekster. 

I år har vi dyrket poteter, gulrøtter, sukkererter og tomater.
I vår barnehage er vi opptatt av bærekraftig utvikling, og i parsellhagen kan barna få erfarer viktige sammenhenger i naturen. 

Sukkererteplanter vokser oppover en metallramme, oppi en pallekarm.
Sukkererter 2024
Bilde: Vy Kim Duong


Barna erfarer og lærer:
-    at naturen er grunnlaget for maten vi spiser gjennom dyrkingsprosessen ved å se, erfare og bidra til matens opprinnelse fra jord til bord.
-    naturverdier en får ute i naturen i tidlige barneår, kan bidra til omsorg og engasjement for natur og miljø senere i livet.
-    Ulike redskaper, som for eksempel spade, greip, jernrive. Det å håndtere slike redskaper i tettpakket og steinet jord er en kroppsliglæring.
-    Sunne matvaner gjennom å prøve og smake på det vi har dyrket selv. Det er også gøy å smake på grønnsaker som ikke har samme form som i butikken.
-    Undring og gode samtale med barna om bærekraftig. Hva er bærekraftig mat?