Blomster
Bilde: Pixabay_All4web

Å begynne i barnehage

Å begynne i barnehagen for første gang er en stor begivenhet i barnets liv. God tid, og en rolig oppstart gir grunnlag for trygg tilvenning og gode barnehagedager.

Tilvenningsfasen i barnehagen skal danne grunnlaget for et trygt og tillitsfullt samarbeid mellom foreldre og personalet. Vårt hovedmål er å gi barnet en god og myk overgang til sin nye hverdag i barnehagen. 

Hvordan kan du forberede barnet ditt på barnehagestart?

Før barnehagestart vil dere bli invitert på besøk i barnehagen. Her vil barnet og foresatte bli kjent med ansatte, og selve barnehagebygget. Barnet får mulighet til å leke sammen med de andre barna.

På vårparten, før oppstart, blir dere også invitert til et foreldremøte slik at dere blir kjent med rutinene og dagsrytmen vår. 

Vi oppfordrer dere til å utforske utelekeplassen vår utenom åpningstiden, før oppstart. 

Snakk gjerne med barnet, og vis bilder av barnehagen og gjenta navnene på personalet.

Tilvenningsprosessen

Barn er forskjellige, og det er store individuelle forskjeller på hvor raskt et barn venner seg til ny barnehage.

Vi oppfordrer derfor foresatte til å sette av god tid til tilvenning. Hvor lenge foresatte skal være til stede eller hvor mange dager man bruker, avtales med personalet. 

Som hovedregel oppfordrer vi at barnet kommer hver dag, og heller har kortere dager i barnehagen.

Om dere ikke ønsker å forlate barnehagen, har vi tilrettelagt for et foreldrerom i barnehagen. Da vil dere være i nærheten, og vi kan lett nå dere ved behov. I perioder har vi flere barn i tilvenning samtidig, og i den forbindelse prøver vi å legge til rette for ro på basen.

For å etablere trygghet, vil barnet få en primærkontakt.  Primærkontakten skal være barnet og foresatte sin kontaktperson. 

Hovedoppgaven til primærkontakten er først og fremst å trygge barnet, informere foresatte om praktiske forhold i barnehagen og introdusere barnet for andre barn og ansatte.

Foresatte har også en oppstartsamtale med pedagogisk leder. Oppstartsamtalen gjennomføres i løpet av første uken i barnehagen.

Her er målet å bli best mulig kjent med barnet, hva barnet liker og ikke liker, og hvilke erfaringer barnet har gjort i livet. 

Det kan være nyttig om dere noterer ned spørsmål om ting dere lurer på, og ta dette opp på oppstartsamtalen. 

Overgangsobjekt
I tilvenningsprosessen kan barn ha nytte av et overgangsobjekt for å føle seg trygg. Bruker barnet smokk, kosedyr eller lignende, er det fint å ha med dette i barnehagen. 

I barnehagen kan disse overgangsobjektene virke tryggende og roende for barnet når det skal sove, har slått seg, eller at savnet etter mor eller far blir for stort. 
Når barnet begynner på smågruppene, får dere et pappark formet som et hus. Her ønsker vi at dere limer på bilder av mamma, pappa, søsken eller andre kjente og kjære. Barnehagen laminerer arket, og det henges opp på veggen slik at barnet og personalet sammen kan se, og snakke om omsorgspersonene. 

Hvordan ta avskjed med barnet 
Det er viktig å informere barnet og primærkontakten når dere skal gå fra barnehagen, uansett hvor lite barnet er. 

Det er også viktig at dere faktisk går, når dere har sagt at dere går, slik at barnet slipper å oppleve flere avskjeder etter hverandre. Barnet skal lære å stole på andre mennesker, så når mamma eller pappa sier at de kommer eller går, så skjer det faktisk.

Skulle dere oppleve usikkerhet rundt situasjonen må dere be om samtale med personalet. Foreldres usikkerhet vil alltid smitte over på barnet. Det er derfor viktig at dere viser barnet at barnehagen er en god plass å være. 

Tilvenning til et nytt miljø og nye situasjoner er en prosess som tar tid både for barnet og foreldrene. Mange vil nok oppleve at barnet gråter i tilvenningen, og da er det helt greit at dere ringer etter en kort stund og hører hvordan det går. Gråt er et naturlig uttrykk. De aller fleste barna roer seg når mamma og pappa har gått, men vi synes det er viktig med en god dialog i tilvenningsprosessen. Vi ønsker å ta individuelle hensyn i den grad det lar seg gjøre. 

Når barnet blir hentet er det viktig at barnet sier hadet til en voksen slik at det er tydeliggjort at barnet er blitt hentet, men også for å takke for dagen vi har hatt sammen i barnehagen. 

Hva har du krav på fra arbeidsgiver ved tilvenning i barnehage?
Arbeidsmiljøloven nevner ikke spesifikt tilvenning i barnehage, men det er vanlig at arbeidsgiver gir permisjon i forbindelse med barnehagetilvenning. 

En stor andel arbeidsgivere har lønnet velferdspermisjon som en del av tariffavtalen eller som en del av sin praktiserende personalpolitikk, så her må du/dere sjekke med egen arbeidsgiver om gjeldende praksis. 

Det kan også være lurt å planlegge for å ta ut feriedager eller avspasering om ikke annen permisjon er tilstrekkelig for barnet. 

Å begynne i barnehagen

Det å begynne i barnehagen for første gang, eller å bytte barnehage, er en stor endring for barnet. Det er alltid lov å be om en samtale, og det er alltid lurt å spørre om det er noe dere lurer på. God dialog mellom foreldre og barnehagens ansatte er viktig for at tiden i barnehagen skal oppleves god for barnet, og for samarbeid mellom hjem og barnehage. 

Velkommen til Mulesvingen barnehage!