Barnehånd som holderi en større hånd
Bilde: Pixabay, Myriams-Fotos

Å begynne i barnehagen

En god tilvenning i barnehagen er viktig for at barnet skal få en best mulig start i sin nye hverdag. En rolig oppstart gir et godt grunnlag for trygg tilknytning og gode barnehagedager.

Hvordan kan du forberede ditt barn til barnehagestart? 

Hver vår, før barnehagestart, inviterer vi nye barn og foreldre til en besøksdag i barnehagen. På besøksdagen får barna og foreldrene mulighet til å bli kjent med noen av våre ansatte, andre barn og foreldre, og barnehagebygget. Besøksdagen varer ca to timer. Når vi treffes leker vi litt sammen. Vi inviterer også alle foreldre som har barn som skal begynne i barnehagen til et foreldremøte før barnet begynner.  

Om tilvenningsprosessen 

Det er store individuelle forskjeller på hvor raskt et barn venner seg til sine nye omgivelser, og der enkelte barn finner seg raskt til rette vil andre barn bruke noe lengre tid. 
Hvor lenge skal barnet være i barnehagen? Hvor lenge skal foreldrene være til stede? Hvor mange dager er nødvendig? Dette vil varier fra barn til barn, men vi oppfordrer alle foreldre til å planlegge og å sette av god tid til tilvenningstiden. Vi informerer mer om dette på det første foreldremøtet. 

VI har laget et lite oppsett på hvordan de første dagene kan se ut hos oss: 

Den første dagen foreslår vi at dere tar en kort dag. Så kan barnet være litt lenger de neste dagene. 

Vi avtaler tid for når dere kommer den andre dagen når dere har begynt. Kanskje den som følger kan være borte en stund i dag?  

Den tredje dagen kan barnet prøve å være en lang stund sammen med oss i barnehagen. Den som følger, kan være borte litt lengre. 

Barnet trenger matpakke til frokost kl.8.30 og en frukt/grønnsak til fruktmåltid kl.14.30, når barnet er her til disse tidene. Lunsj serverer vi. 

 Vi har startsamtale med alle nye foreldre. Denne har dere med pedagogisk leder.  

Tid for deres startsamtale blir en av de første dagene. 

Sekundærtilknytningsperson/Primærkontakt 

Når et barn begynner i Petedalsheia barnehage får det en sekundærtilknytningsperson/primærkontakt, en trygg voksen som er lyttende, tilstedeværende og omsorgsfull. Dette gjøres for å skape trygghet og tilknytning mellom barnet, familien og barnehagen. En spesiell sekundærtilknytningsperson, primærkontakt, er spesielt viktig for de yngste. Denne ene trygge bidrar til å skape et trygt fundament for barnet den første tiden, og å gjøre det enklere å senere bli kjent med andre voksne. Sekundærtilknytningspersonens hovedoppgave er først og fremst å trygge barnet, og viktige ledd i dette er bl.a. å samarbeide med foreldre om tilvenningsperioden, informere om barnehagens dagsrytme og andre praktiske forhold, og å introdusere barnet for andre barn og voksne. 

Avskjed 

Det er viktig å informere barnet om avskjed, uansett hvor lite barnet er. Foreldrene  gi beskjed til barnet og sekundærtilknytningspersonen om at de skal gå fra barnehagen, og det er viktig for barnet å se når foreldrene går. Barnet skal lære seg å stole på andre mennesker – at når deres forelder går og samtidig sier at de kommer senere for å hente; så skjer faktisk dette. Kosedyr eller andre tilknytningsgjenstander kan gi ekstra trygghet ved avskjed i tilvenningsperioden. 

Gråt 

Det er ikke uvanlig at barn gråter når foreldrene går. Gråt er et naturlig uttrykk. Foreldre og den sekundærtilknytningspersonen må i fellesskap avgjøre om barnet er klart for å være i barnehagen alene. Det er viktig å huske på at dette kanskje er første gangen barnet skal være alene med mennesker det ikke kjenner så veldig godt enda – og at det å bli kjent og trygg kan ta litt tid. Hvis du blir urolig når barnet ditt gråter og lurer på hvordan det går når du ikke er der – si det til personalet så de kan ta kontakt med deg for å fortelle om, eller vise deg ved hjelp av bilder, hvordan barnet ditt har det i barnehagen når du ikke er der. Vi bruker mye meldinger den første tiden til foreldrene. 

Hva har du krav på fra arbeidsgiver ved tilvenning i barnehage? 

Arbeidsmiljøloven nevner ikke spesifikt tilvenning i barnehage, men det er vanlig at arbeidsgiver gir permisjon i forbindelse med barnehagetilvenning. En stor andel arbeidsgivere har lønnet velferdspermisjon som en del av tariffavtalen eller som en del av sin praktiserende personalpolitikk, så her må du/dere sjekke med egen arbeidsgiver om gjeldende praksis. Det kan også være lurt å planlegge for å ta ut feriedager eller avspasering om ikke annen permisjon er tilstrekkelig for barnet.  

Å begynne i barnehagen 

 Det å begynne i barnehagen for første gang, eller å bytte barnehage, er en stor endring for barnet. Det er alltid lov å be om en samtale, og det er alltid lurt å spørre om det er noe dere lurer på. God dialog mellom foreldre og barnehagens ansatte er viktig for at tiden i barnehagen skal oppleves god for barnet, og for samarbeid mellom hjem og barnehage.