Siden 2019 har Bybonden sådd og plantet spiselige vekster i fem digre krukker midt på Bryggen. Hvem som helst kan forsyne seg av det som vokser, og krukkene er blitt et populært innslag i bybildet.
– Viser at det går an
– Mange har fått en øyeåpner for at en kan dyrke matplanter midt i byen. Det er litt av poenget her på Bryggen – å vise at det går an, sier Mari Beitnes, som er en av tre personer i bybonde-teamet i Bergen.
I år vil du finne blant annet poteter, grønnkål, squash, bondebønner, jordbær, løk, salat, sukkererter og en rekke spiselige blomster i krukkene.
Gressløken og noen av de flerårige urtene, som mynte, er allerede kommet opp.
– Ikke alle skjønner at det kan spises
– Vi har fått mye positiv respons på disse krukkene. Sukkerertene blir alltid spist, og urtene. Så tror jeg kanskje ikke alle skjønner at alt vi dyrker her kan spises. Vi skal ha mye spiselige blomster, som blomkarse, honningurt og agurkurt. De er veldig fine og ser litt ut som vanlige prydblomster, sier Beitnes.
Når potetene nå er satt, frø sådd og småplanter plantet ut, vil det ta noen uker før en kan se de første resultatene.
– Antakelig i juli. Det kommer an på temperaturen framover. Ertene kommer ganske tidlig, salaten blir fort ferdig og urtene kan en jo spise av hele tiden, sier Beitnes.