Blomster og skulptur i Teaterparken
Bilde: Kari Ingvaldsen

Teaterparken

Teaterparken ligger foran teateret Den nasjonale scene, og er endepunktet i den grønne akse.

Statuen Mor og barn
"Mor og barn" av Gustav Vigeland
Bilde: Margrethe Vikan Sæbø

Teaterparken stod ferdig i 1909 samtidig med det nye teateret. Teateret er utført i jugendstil, tegnet av arkitekt Schou, og parken var en tilhørende jugendpark planlagt av Ingolf Eide og betalt av Det nyttige selskab.

Parken er rik på kulturminner med sine seks statuer og skulpturer. På det øverste bildet ser du skulpturen «Mor og barn» av Gustav Vigeland fremst i bildet, og i bakgrunnen står «Ynglingen» av Ingebrigt Vik. Det er også statuer av kjente historiske personer som Henrik Ibsen, Bjørnstjerne Bjørnson og Nordahl Grieg.

Røde tulipaner foran teateret
Bilde: Veronica Årseth Ljosheim

Parken har gjennomgått flere forandringer etter 1909, blant annet etter bybrannen i 1916. Det at Bergen kommune i 1919 overtok forvaltningen av parken, utløste også sine endringer. Da var det Bygartner Georg Rosenkilde, sammen med arkitekt Schou, som stod for planleggingen.

Parkmøblementet har gått gjennom en forenkling fra jugendstil til funkis, og av vedlikeholdshensyn har kanter og dekker i parken blitt endret, hekker er senket og plantebed er redusert.

Fredningsvedtak 

I 1993 ble parken fredet sammen med teaterbygningen. Generelt går fredningen av parken ut på «å bevare parkanlegget rundt bygningen gjennom å opprettholde struktur og beplantning samt forhindre oppsetting av bygninger, kiosker etc. På samme måte som teateret nå restaureres og tilbakeføres til det opprinnelige preget er det en målsetting at også parken blir tilbakeført og stelt i henhold til tidligere tradisjon».