Pressemelding

Nr. 23/24
Bergen, 30. oktober 2024

– Kommunen må prioritere tydeligere fremover. Derfor foreslår vi en rekke kutt og omstillinger, samtidig som vi styrker kommunenes kjerneoppgaver, sier byråd for finans, Jacob Mæhle.

Byrådet har i dag lagt fram sitt forslag til handlings- og økonomiplan 2025-2028 og budsjett for 2025. En rapport som viser den økonomiske situasjonen etter årets åtte første måneder er også levert.

Les dokumentene:
Byrådets forslag til handlings- og økonomiplan 2025-2028
Byrådets økonomirapport etter 2. tertial 2024

Må på rett kjøl

– Bergen kommune er, i likhet med resten av Kommune-Norge, i en alvorlig økonomisk situasjon. Vi styrer mot et stort underskudd samtidig som vi opplever vekst i tjenestebehovet. Vi må derfor gjøre en klarere prioritering av hva kommunen bruker penger på. Det betyr at vi må legge ned noen tjenestetilbud, redusere stillinger utvalgte steder og si nei til eller krympe mange investeringsprosjekter. Økonomien til Bergen må komme på rett på kjøl, sier finansbyråd Jacob Mæhle.

Byrådet foreslår ingen endringer i eiendomsskatten i 2025. Vedlikeholdsbudsjettet er foreslått oppjustert, slik at verdien av kommunens bygningsmasse blir bevart.  

Foreslår en rekke kutt

Prognosene for 2024 viser at kommunen kan gå 900 millioner kroner i minus. Byrådet har satt i verk mange tiltak som skal redusere det store merforbruket. Flere konkrete forslag til innsparinger kommer i budsjettet for 2025. Byrådet foreslår kutt, effektivisering og inntektsendringer for til sammen 532 millioner kroner. Budsjettforslaget innebærer likevel et negativt netto driftsresultat på 478 millioner kroner.

Styrker kjerneoppgavene

Viktige områder som skole, tjenester til eldre og psykisk helse har vært underbudsjettert over tid. Rammene for disse tjenestene styrkes i det fremlagte budsjettet. 

– Byrådet vil fokusere ressursene på de som trenger kommunen mest. Skal vi klare å holde budsjettene fremover er det viktig at vi styrker de tjenesten vi vet har store behov i tiden som kommer, sier finansbyråd Jacob Mæhle.  

Stort behov for tjenester til eldre

Bergens befolkning blir stadig eldre, som leder til et stort behov innen tjenester til eldre. Disse tjenestene har også et høyt sykefravær og det er vanskelig å skaffe nok arbeidskraft. 

– Vi foreslår å øke rammen til hjemmeboende eldre med 100 millioner kroner. Dessuten følger vi opp arbeidet med å styrke grunnbemanningen på sykehjemmene. Det er helt nødvendig å vri budsjettet vårt i denne retningen for å gi den voksende eldrebefolkningen i Bergen gode tjenester, sier byrådsleder Christine B. Meyer.

Noen av forslagene til kutt i driftsbudsjettet

  • Byrådet foreslår å kutte i administrasjon og fellesfunksjoner med 45 millioner kroner til neste år. Innsparingen skal komme gjennom færre stillinger, omorganiseringer av etater og avdelinger, restriktiv ansettelsespolitikk og at  vakante stillinger ikke erstattes.
  • Byrådet foreslår å kutte i tilskuddene som kommunen gir til ulike formål. Foreslåtte utbetalinger av tilskudd til ulike formål og mottakere går ned med 43,5 millioner kroner til 475 millioner kroner.
  • Legge ned Krokeide skole. Skolen har i dag 35 elever.
  • Legge ned bydelslegevaktene i Fana og Loddefjord.
  • Vann og avløpsgebyr: Byrådet foreslår en økning av gebyrene som innebærer en gjennomsnittlig økning på 8,9 prosent. Økningen utgjør 656 kroner i året for «gjennomsnittskunden».
  • Redusere satsene for økonomisk sosialhjelp. Bergen har landets høyeste satser. Forslaget innebærer å redusere satsene for voksne. Satsene for barn holdes uendret. Endringen for enslige voksne er 345 kroner måneden.
  • Redusert bostøtte ved endringer i regelverk for bostøtte. Byrådet foreslår å endre beregningsmodell for kommunal bostøtte til bruttoberegning. 
  • Økt pris på SFO. Prisen for en fulltids plass på 4. trinn for SFO er på 3.236 kroner. Byrådet foreslår å øke prisen til 3.436 kroner måneden.
  • Ingen elbilrabatt: Byrådet foreslår å fjerne elbilrabatten på 25 prosent i Bygarasjen, Solheimsgarasjen og Nordnesgarasjen. Prisene ellers øker med fem prosent.
  • Ikke digital enhet til alle på mellomtrinnet. Byrådet foreslår å gå bort fra det lokalt bestemte vedtaket om at alle elever på mellomtrinnet skal ha elev-PC eller Chromebook. 
  • Omstrukturering av aktivitetssenter. Kommunen har 22 aktivitetssentre for eldre. Byrådet vil omstrukturere tilbudet. Ingen brukere skal miste tilbudet. 
  • Avvikle helsestasjonene i Laksevåg og Kringlebotn. Brukerne skal følges opp av helsestasjonen i Familiens hus eller en av de større helsestasjonene i bydelene.

Noen av forslagene til kutt i investeringsbudsjettet

  • Byrådet har gjennomgått arealbruken i skoleprosjekter. Arealet er redusert med ti prosent i snitt. Reduksjonen gir besparte investeringer på 800 millioner kroner. Byrådet foreslår å ta ny ungdomsskole på Søreide ut av investeringsprogrammet.
  • Byrådet foreslår å ta utvidelsen av Varden skole ut av investeringsprogrammet.
  • Fyllingsdalen kulturhus blir tatt ut av investeringsprogrammet.  Byrådet foreslår å ikke gjennomføre planer om et kommunalt eid kulturhus i Fyllingsdalen. For å øke tilgangen til kulturarealer og kulturtilbudet i bydelen foreslår byrådet et tilskudd på fem millioner kroner til Magneten.
  • Det blir satt av midler til rehabilitering av Elvetun Ungdomshus, men Fysak-delen av prosjektet tas ut. Byrådet ønsker å finne en annen løsning på Fysak i samarbeid med interesser i nærmiljøet.

Korrigering:
I opprinnelig utgave stod Ytre Arna helsestasjon oppført på listen over helsestasjoner som er foreslått lagt ned. Det er feil. Feilen ble rettet 10:37 30.10.24.

Politisk rådgiver for finansbyråd Jacob Mæhle, Petter Krogh Nilsen, mobil 924 28 639

Politisk rådgiver for byrådsleder og pressesjef, Rune Indrøy, mobil 905 57 723