Pressemelding

Nr. 22/24
Bergen, 29. oktober 2024

Byrådet planlegger å avvikle Etat for vurdering og rehabilitering for å redusere administrative ressurser og satse mer på tverrfaglig samarbeid i team.

Tjenester og oppgaver som i dag er organisert i etaten, opprettholdes og flyttes til andre etater under Byrådsavdeling for eldre, helse og omsorg. De administrative kuttene og omorganiseringen av tjenestene skal ikke forringe tjenestetilbudet til innbyggerne, men noen av tjenestene vil bli gitt på andre måter enn i dag.

Sparer penger

- Et viktig formål med avviklingen er å spare penger på å kutte i administrative ressurser. Det skal vi klare samtidig som vi opprettholder det gode tjenestetilbudet, og for noen av fagfeltene skal vi også klare å gi innbyggerne bedre tjenester. Vi legger i første omgang opp til å spare 4,8 millioner kroner, men vil i den videre prosessen med avviklingen kutte den administrative ressursbruken enda mer. Vi vil også spare på at vi får en mer effektiv bruk av arealer. Vi må sikre en effektiv utnyttelse av ressursene vi har, sier byråd for eldre, helse og omsorg, Marte Monstad. 

- På lengre sikt forventer vi å spare mye mer ved at vi nå styrker fokuset på rehabilitering i våre andre etater og satser på et tettere tverrfaglig samarbeid. Det er helt nødvendig for å møte utfordringene vi har knyttet til bemanning og økonomi. Omorganiseringen vil også gi et mer helhetlig tjenestetilbud og raskere tilgang til tjenester til de som trenger det. Den skal også bidra til bedre samhandling mellom helsepersonell og bedre tilbud til personer med sansetap, sier Monstad. 

Her er endringene

Det jobber til sammen 308 ansatte fordelt på 276 årsverk i Etat for vurdering og rehabilitering. Avviklingen av etaten medfører følgende endringer: 

  • Etatsadministrasjonen vil bli lagt ned.
  • Vurderingskontoret som tildeler helse- og omsorgstjenester til innbyggere, flyttes til Etat for helsetjenester. Endringen har ikke noen negativ konsekvens for vurderingene og omfanget av tjenester som innbyggerne får. Det profesjonelle systemet med likebehandling i søknadsprosessene opprettholdes. 
  • Ergo- og fysioterapitjenesten opphører som egne enheter. Ansatte i disse tjenestene overføres til helsetjenesteteamene i Etat for hjemmebaserte tjenester og institusjonstjenester i Etat for behandlingssentre og sykehjem. 
  • Vurderingsteamene, hverdagsrehabiliteringsteamene, logopeder, synspedagoger og ansatte i innsatsteamet flyttes til Etat for helsetjenester. Alle disse tjenestene plasseres sammen med Frisklivssentralen. 
  • Egenbetalingsgruppen som fatter vedtak om egenbetaling ved opphold i institusjon, flyttes til Etat for behandlingssentre og sykehjem.

For lang ventetid på ergo og fysio

- Omorganiseringer er alltid krevende, og jeg har forståelse for at dette kan være utfordrende for alle ansatte som blir berørt og særlig for ansatte i etatsadministrasjonen som avvikles. Det er også krevende for ergo- og fysioterapitjenesten ettersom de blir organisert på en helt ny måte. Det er imidlertid fortsatt for lang ventetid på å få kommunal ergo- og fysioterapi Bergen i dag, og det er vi nødt til å gjøre noe med! Dette må vi klare uten å øke ressursbruken, og da må vi se til andre kommuner som har mindre ventetid, og vi må ta i bruk vellykkede løsninger fra andre tjenester i vår egen virksomhet, sier Monstad. 

Det er for øyeblikket 550 personer som venter på å få hjelp fra den kommunale ergo- og fysioterapitjenesten. Byrådet ønsker å redusere ventetiden når ergo- og fysioterapeutene nå inngår i team der de i likhet med andre yrkesgrupper innen helse og omsorg er ansatt i tjenestene de jobber for. Kommunen ser allerede at ventetiden har blitt kortere etter at vurderingsteamene nylig fikk sine ergo- og fysioterapeuter ansatt i teamene under felles ledelse. Kommunen har også startet opp et felles tverrfaglig mottak av saker som forventes å ha positiv effekt på effektiviteten i arbeidet. 

Bygger team rundt brukeren

- Team med tverrfaglige tjenester under én felles ledelse er en fremtidsrettet måte å organisere tjenestene på, der innbyggerne står i sentrum og de tverrfaglige teamene sammen gjør det som gir best resultat for brukeren. Bergen kommune har gode erfaringer med dette der det er innført, og vi vil satse mer på det. Endringene som nå gjøres, er i tråd med denne utviklingen og vil gi raskere tilgang til tjenester til de som trenger det, sier Monstad.

Eldre har ofte sammensatte problemer som krever grundig kartlegging og vurdering fra flere yrkesgrupper. Både fastlegen, sykepleieren, ergoterapeuten og fysioterapeuten har kompetanse som er viktig for å komme frem til rett tiltak eller behandling.

Skal ivareta fagmiljøet 

- Det blir viktig at vi fortsatt klarer å ivareta et godt fagmiljø for ergo- og fysioterapeutene i den nye organiseringen.  Jeg er opptatt av at de fortsatt skal drive med sitt fag og at de ikke skal overta andre faggruppers oppgaver. I tillegg må vi finne nye måter å utvikle gode fagmiljøer på. Her vil ergo- og fysioterapeutene få mulighet til å komme med innspill til hvordan dette kan gjøres i den nye organiseringen, sier byråd Monstad. 

Veien videre

Byrådet skal behandle saken om omorganisering i sitt møte neste uke. Gjennomføring av endringene som blir vedtatt, skal drøftes med tillitsvalgte, og vernetjenesten vil også bli involvert. Omstillingsprosesser vil skje i tråd med regler for dette i kommunen. Planen er å begynne overføringen av de første tjenestene til nye etater slik at de første vil være på plass 1. februar 2025. Og så skal alle enheter være flyttet innen 1. april 2025. 

Se dokumentene i byrådssaken

Tobias Øvstedal, politisk rådgiver for byråd Marte Monstad, tlf. 481 07 730