Viktige satsinger

Byrådsavdeling for helse og omsorg (BHO) har gjennomført flere prosjekter som er tuftet på tillits- og faglighetsreformens prinsipper.

Ansatte i vurderingsteam
FERDIG INNFØRT: Vurderingsteam er nå innført for alle bydeler.

Vurderingsteam 

Innføringen av vurderingsteam ble gjort i tråd med mål og prinsipper i tillits- og faglighetsreformen. De begynte for fullt i 2020 og er nå innført for alle bydeler. Vurderingsteamet kartlegger nye personer som søker om tjenester. Teamet gir helsetjenester til brukerne i inntil fire uker samtidig som de kartlegger og vurderer behovet hos den som har søkt om tjenester. Når de er ferdige med vurderingen gjøres vedtak om tildeling av konkrete tjenester, og ansvaret for brukerne overføres til tjenesteleverandørene med ansvar for tjenestene de trenger. Brukerne har vært svært fornøyde og mange blir selvhjulpne i løpet av tiden vurderingsteamet følger dem opp.

Sluttrapport for innføring av vurderingsteam

Logo for HELTOM
Logo for HELTOM
Bilde: undefined

Helsetjenesteteam og omsorgsteam

I hjemmetjenestene er helsetjenesteteam og omsorgsteam på vei inn i tjenestene. Dette er innført gjennom prosjektet HELTOM. Siden mars 2020 har hjemmetjenesten i Fana og Ytrebygda hatt teambasert organisering for helsepersonell som gir hjelp til hjemmeboende. Ansatte med minimum 3-årig helsefaglig utdanning arbeider i helsetjenesteteam, og omsorgsteamene består av helsefagarbeidere og assistenter. I de nye teamene jobber disse yrkesgruppene mer selvstendig, og det har vært viktig med kompetanseheving for å kunne ivareta nye roller. Helsetjenesteteamene innebærer at sykepleiere og ergo- og fysioterapeuter nå jobber i ett tverrfaglig team der de ulike yrkesgruppene hver for seg skjøtter sitt eget yrke, sine særfagligheter og sine spesialiteter.  Ved å organisere helsepersonell i team, skal det bli enklere for bruker ved at behovet for koordinering mellom ulike kommunale avdelinger reduseres. Tverrfaglig samarbeid oppleves også av mange fagfolk som faglig utviklende. 

HELTOM-prosjektet skulle redusere antallet ansatte som brukerne må forholde seg til, gi ansatte større tillit og rom for faglige vurderinger og bruke medarbeidernes kompetanse målrettet. I tråd med tillits- og faglighetsreformen, har prosjektdeltakerne vært medarbeidere og ledere i tjenestene, samt tillitsvalgte og vernetjeneste. Tilbakemeldinger fra ansatte, viser at det å jobbe i team medfører at de opplever økt ansvar, faglighet og tillit. Ansatte jobber mer målrettet, og faglige vurderinger ligger i større grad enn tidligere til grunn når oppgaver skal løses (lenke til sluttrapport).

HELTOM skal nå innføre tilsvarende team i bydelene Bergenhus og Årstad. Prosjektet skal også videreutvikles i Fana og Ytrebygda ved å involvere alle avdelinger og ved å se på ledelsesstrukturen. 

Sluttrapport HELTOM

Nye måter å involvere brukerne

BHO jobber med å finne nye måter å involvere brukerne på. Dette gjelder på alle nivå i organisasjonen; alt fra gjestebud ved utarbeidelse av politiske planer til etablering av en Aldringshub på Alrek helseklynge der innbyggere får anledning til å delta i arbeidet med å utvikle innovative helse- og omsorgstjenester.